Навіщо команді Ui/UX дизайнер і що з ним робити

Навіщо команді Ui/UX дизайнер і що з ним робити
Series 8 illustration by Aron leah on Dribbble

Ui/Ux дизайнер — це фахівець, який має досвід в розробці користувацьких інтерфейсів та взаємодії користувача з продуктом. Однак його роль в команді ІТ спеціалістів полягає не лише у створенні гарного вигляду продукту.


I. Дизайн поза дизайном

Як зазначив Дональд Норман, автор книги «The Design of Everyday Things»: «Дизайн — це не те, як це виглядає. Дизайн — це те, як це працює». Таким чином, роль дизайнера полягає в створенні продукту, який буде ефективним, функціональним та зручним у використанні.

Отож, він співпрацює з іншими ІТ спеціалістами, такими як розробники, маркетологи, бізнес аналітики тощо, щоб забезпечити оптимальний баланс між задоволенням користувачів та бізнес-цілями компанії.
Наприклад, якщо бізнес хоче збільшити продажі свого продукту, то Ui/Ux дизайнер може розробити інтерфейс, який приваблює користувачів та допомагає зробити процес покупки більш зручним. Якщо ж завдання полягає в створенні нового продукту, дизайнер може допомогти знайти нові можливості для розвитку цього продукту, відповідаючи на потреби користувачів.

Наприклад, компанія Airbnb успішно використовує дизайн, щоб створити продукт, який задовольняє потреби користувачів та забезпечує високу конверсію. Їхній інтерфейс став зразком доброї практики, зокрема завдяки ефективному інформуванню користувачів про доступність місць для проживання та зручному процесу бронювання.

Отже, в командах ІТ спеціалістів включення Ui/Ux дизайнера допомагає успішно розробити продукт в цілому та збільшити його прибутковість: забезпечити високу якість продукту та оптимальний баланс між задоволенням користувачів та бізнес-цілями компанії.

Цитата з книги «The Elements of User Experience» Джессі Джеймса Ґарретта показує, як важлива роль дизайнера у команді:

«Дизайнер — це місцевий пасажир, що знає де йти та що робити. Розробник — це водій, що знає як дістатися до місця призначення. Тільки разом вони можуть дістатися до мети ефективно та швидко».

II. Дизайн-мислення — чому дизайнери такі дивакуваті?

Дизайн-мислення — це концепція, що дозволяє сформувати послідовність процесу на основі «подразнювачів». Фактично цей процес базується на тому, що ми працюємо з найбільш вразливими (незрозумілими) зонами в проєкті. Ми зосереджуємось на тому, як люди мислять, відчувають та взаємодіють з продуктом.

Головна мета дизайн-мислення — створити продукт, який буде корисним, зручним та привабливим для користувачів, а також забезпечити ефективну взаємодію між людьми та технологіями. Так, це може звучати дещо узагальнено, але якщо говорити дуже грубо, то ми можемо уявити електрика, який на основі показників приймає рішення замінити розетку — це буде електрик-мислення, розумієте? :)

Наприклад, Apple використовує дизайн-мислення в розробці своїх продуктів, таких як iPhone та iPad:
Для створення цих продуктів Apple детально вивчає потреби та бажання своїх користувачів та робить багато ітерацій прототипів, щоб зрозуміти чого не вистачає користувачам і надати їм це. Компанія також дуже уважно дотримується естетики, щоб забезпечити найкращі візуальні враження для своїх користувачів. Яблучний гігант розуміє, що внутрішнє (UX) не може жити без зовнішнього (UI) в умовах теперішнього візуального шуму, який є навколо.

В дизайн-мисленні існує декілька принципів, які можна використовувати в розробці продуктів:

  • Зосередженість на користувачах: розроблюйте продукт з урахуванням потреб та бажань користувачів, ставте їх на перше місце.
  • Крос-функціональність: працюйте в команді, яка складається з людей з різних професійних областей, щоб отримати різні точки зору та ідеї.
  • Ітераційний процес: створюйте багато прототипів та тестуйте їх з користувачами, щоб виявити найкращі рішення.
  • Експерименти: не бійтеся ризикувати та пробувати нові ідеї та підходи.
  • Системний підхід: розглядайте продукт як систему та думайте про те, як його елементи взаємодіють між собою.

Іншим прикладом використання дизайн-мислення є компанія IDEO, яка спеціалізується на дизайні продуктів та послуг для клієнтів. IDEO використовує дизайн-мислення у всіх своїх проектах шляхом розділення проблем на ітерації. До прикладу, компанія знає, що користувачі хочуть більше інтерактиву, хочуть більше впливати на продукт. Компанія досліджує цю потребу і розуміє, що це бажання зʼявилось через надто довгий процес завантаження контенту, відповідно вирішує це бажання на етапі його виникнення.

Отже, дизайн-мислення є важливим підходом до розробки продуктів, який дозволяє створювати продукти, що максимально відповідають потребам та бажанням користувачів. Цей підхід зосереджується на взаємодії між людьми та технологіями, що дозволяє досягти оптимального балансу між задоволенням користувачів та бізнес-цілями компанії. Потрібно розуміти, що тут багато кейсів розглядаються «концептуально», як в попередніх приклада — ми, дизайнери, стараємось розглядати будь-яку ситуацію як концепцію, послідовність і намагаємось працювати саме з «початком» цієї послідовності а не з наслідком.

Dog Grooming by Camila Barbieri on Dribbble

III. Вплив дизайнера — приклади

Тут ми розглядаємо використання принципів дизайну у різних контекстах, що описані у книгах. Ці приклади демонструють, як навички дизайну можуть бути використані не тільки в контексті дизайну, але й у різних галузях та для різних цілей.

  1. Використання дизайн-мислення для розв’язання проблеми.
    Ідея полягає в тому, щоб дослідити проблему з різних кутів та розглянути її з точки зору користувача. В книзі «Дизайн-мислення. Як розв’язувати проблеми та досягати успіху в будь-яких умовах» автор Тім Браун описує приклад, коли компанія Procter & Gamble вирішила збільшити продаж своєї зубної пасти Crest. Замість зосередження на технічних аспектах пасти, команда вирішила зосередитися на користувачах і зрозуміти, що саме вони шукають в зубній пасті. В результаті цього дослідження вони змогли розробити новий продукт, який став одним з найбільш продаваних на ринку.
  2. Другий приклад успішної роботи дизайнера можна побачити в компанії Intuit, яка створила програму QuickBooks для керування фінансами малих бізнесів.
    У книзі «The Design of Everyday Things», автор Дон Норман описує, як впровадження дизайн-мислення в процес розробки QuickBooks привело до великого успіху. Він стверджує, що дизайн-мислення допомогло компанії розробити інтуїтивно зрозумілий і простий інтерфейс, що спрощує використання програми для клієнтів, які не мають фінансової освіти. Це дозволило QuickBooks стати лідером на ринку програмного забезпечення для фінансового обліку.

І знову ми бачимо деякі тенденцію: дизайнер розглядає бізнес потреби як певну колаборацію бажань користувачів і бізнес цілей. Наше основне завдання полягає у налагодженні механізмів успішності, прибутковості бізнесу та зацікавленності користувачів. Формула успіху в тому, щоб мати3-стороннійзвʼязок: дизайнер, команда і замовник (оунер).

IV. Що спільного або допомога від дизайнера

Забезпечення успішного спілкування між дизайнерами та іншими членами команди може бути важливим для створення ефективного дизайну. Це досягається завдяки правильному використанню дизайн-артефактів, які часто пересікаються з іншими спеціалізаціями.

Use cases

Один з прикладів таких артефактів — це use cases, які існують як в UX-дизайні, так і в бізнес-аналітиці.
Use cases є сценаріями використання продукту, а точніше конкретними, скажімо, «випадками», що допомагають дизайнерам зрозуміти потреби користувачів за певних обставин та створити продукт, який відповідає їх потребам.

User personas

Інший приклад — це user personas, які використовуються в UX-дизайні та маркетингу.
User personas допомагають створити реалістичний профіль цільового користувача, що сприяє розумінню його потреб та вимог щодо продукту.

Wireframe

Ще одним прикладом дизайн-артефакту є wireframe, який також має схожість зі специфікацією вимог в бізнес аналізі. Він допомагає розробникам та дизайнерам зрозуміти структуру та розташування елементів на сторінці або екрані.

Style guide

Ще є style guide, який є незамінним інструментом в роботі з брендуванням і розробкою сайтів та додатків. Він включає в себе правила та стандарти використання кольорів, шрифтів, графіки, структуру та розміщення елементів і багато іншого. Це допомагає забезпечити консистентний ідентифікаційний стиль компанії або продукту.

Prototype

А ще є прототипи. Вони дозволяють дизайнерам та розробникам перевірити функціональність та ергономіку продукту на ранній стадії розробки. Прототипи можуть бути статичними (наприклад, макети екранів) або інтерактивними, де можна протестувати взаємодію з користувачем.

У всіх цих прикладах дизайн-артефакти пересікаються з іншими спеціалізаціями, такими як бізнес аналіз, розробка програмного забезпечення та маркетинг. Вони допомагають забезпечити консистентність та ефективність роботи команди, а також забезпечують якість та успішність продукту на ринку.

Звичайно, це не всі приклади — це лише маленька частинка того, як дизайн може пересікатись з іншими спеціалізаціями. Дуже часто Ви можете говорити про одне й те саме, просто використовуючи різні назви, тому один з основних моментів — узгодження термінології.

Speech by Zlata Topchyi on Dribbble

V. Роль дизайнера і комунікація

Розробка продукту — це процес створення нового (продукту) або вдосконалення існуючого. Цей процес може бути складним і зайняти тривалий час, і роль дизайнера в цьому процесі є дуже важливою, оскільки доволі велика частина цього процесу залежить саме від цього спеціаліста.
В цьому пункті ми розглянемо, як саме дизайнер впливає на розробку продукту, які завдання він виконує та які принципи він дотримується.

Основним завданням дизайнера в розробці продукту є забезпечення відповідності дизайну продукту бізнес-цілям компанії, потребам користувачів та технічним обмеженням. Для досягнення цих цілей дизайнер повинен бути в курсі всіх етапів розробки продукту та займатися його узгодженням з різними членами команди.

Принципи, яких дотримується дизайнер при розробці продукту, включають в себе:

  • Дослідження та аналіз потреб користувачів;
  • Розробку та узгодження дизайн-концепції продукту;
  • Створення прототипу та його тестування з користувачами;
  • Підготовку дизайн-матеріалів для розробки та виробництва продукту;
  • Узгодження роботи з іншими членами команди розробки продукту.

Звісно, залежить від конкретної ситуації, але загалом, якщо ви не маєте особистого досвіду у дизайні, то краще сконцентруватися на своїх потребах та цілях. Якщо у вас є чітке бачення того, що ви хочете досягти з дизайном, ви можете поставити ціль та описати її дизайнеру. Важливо також бути відкритим до його порад та рекомендацій, оскільки він має більш глибокі знання та досвід у в цьому.

Одним з підходів до спілкування з дизайнером є використання дизайн-брифінгу. Це документ, який містить відповіді на ключові питання про проект, наприклад: яка мета проекту, хто його цільова аудиторія, який бюджет на проект, які має бути кольори та стиль. Дизайн-брифінг може допомогти дизайнеру краще зрозуміти ваші потреби та бачення.

Також важливо використовувати точні терміни та термінологію при спілкуванні, щоб уникнути непорозумінь.

Наприклад, якщо ви говорите про «красивий дизайн», це можуть зрозуміти по-різному, тому краще використовувати конкретні терміни, такі як «мінімалістичний дизайн», «матеріальний дизайн» тощо.

Ще один підхід до спілкування з дизайнером — використання дизайн-майндмепів. Це діаграми, які візуалізують процес та етапи проекту. Вони можуть допомогти вам краще зрозуміти процес дизайну та організувати свої думки.

Важливо пам’ятати, що дизайнер — це теж людина, яка має свої переваги та недоліки, і з якою варто працювати, як і з будь-яким іншим членом команди. Для того, щоб зберегти продуктивну та здорову комунікацію з дизайнером, варто дотримуватись деяких принципів.

  • По-перше, потрібно пам’ятати про важливість взаєморозуміння та чіткості в комунікації. Важливо пояснювати свої думки та побажання якомога ясніше та зрозуміліше, щоб уникнути непорозумінь.
  • Другим принципом є прислуховування до дизайнера та прийняття його поглядів та порад. Дизайнер має глибокі знання у сфері дизайну (неочікувано, правда? :) ) та здатність розробити оптимальне рішення для продукту. Якщо виникають різні точки зору, краще проаналізувати їх та вибрати найбільш вдале рішення для продукту і його аудиторії.
  • Крім того, важливо пам’ятати про повагу до дизайнера як до професіонала та експерта у своїй галузі. Варто уникати критики та висловлювання, які можуть вразити дизайнера як людину та підірвати його довіру до команди.
  • Важливо ставитись до дизайнера з повагою та довірою, і співпрацювати з ним на рівних правах, дотримуючись принципів взаєморозуміння, поваги та чіткості у комунікації.

Прикладом правильної комунікації з дизайнером може слугувати книга «Don’t Make Me Think» автора Стіва Круга. У своїй книзі Круг розповідає про те, як розумітись та працювати з дизайнерами. Він вказує на те, що спілкування з дизайнером повинно бути взаємовигідним та поважним, зі зверненням до кожного з партнерів з повагою.

Круг рекомендує дотримуватись таких принципів у спілкуванні з дизайнером:

  1. Не відповідайте дизайнеру «все, як ти хочеш» або «я довіряю тобі». Дайте дизайнеру чіткі вказівки щодо вашого бізнесу та мети продукту.
  2. Будьте відкритими до ідей дизайнера. Він може мати корисні ідеї, які можуть поліпшити продукт.
  3. Завжди дотримуйтеся термінів. Якщо дизайнер розуміє, що вам важливе дотримання графіку, він зможе організуватись відповідно.
  4. Будьте відкриті для змін. Дизайнер може запропонувати зміни, які зроблять продукт краще.

Наведений вище приклад є дуже важливим, оскільки правильне спілкування з дизайнером є ключовим фактором у створенні якісного продукту. Завдяки зручній та ефективній комунікації з дизайнером ви можете забезпечити якість та успіх свого продукту і команди в цілому.

Virtual brand by Aron leah on Dribbble

VI. Висновок

У двох словах — дизайн-мислення та дизайн-артефакти мають значення не тільки для дизайнерів, а й для інших спеціалізацій в ІТ сфері.

Інтеграція Ui/Ux дизайнера у команду допомагає забезпечити успішність продукту та оптимальний баланс між бізнес-цілями та задоволенням користувачів.

Для правильної комунікації з дизайнером важливо розуміти його роль у проекті, бути чутливим до його поглядів та дотримуватися специфічних принципів комунікації. Важливо також пам’ятати, що дизайнер — це теж людина, тому потрібно ставитися до нього з повагою та відкритістю.

Основні поради щодо співпраці з дизайнерами:

  • Розумійте роль дизайнера у проекті та дотримуйтесь його рекомендацій.
  • Встановлюйте чітку комунікацію та стежте за тим, щоб обмін інформацією відбувався вчасно та зрозуміло.
  • Будьте готові до діалогу та зворотного зв’язку.
  • Ставтеся до дизайнера з повагою та відкритістю, пам’ятайте, що це також людина зі своїми поглядами та переконаннями.

Я намагався описати цей досвід «простими словами», сподіваюсь, що зміг внести трохи ясності, яка зможе покращити Вашу роботу в команді.

Дякую за те, що читаєте мої статті!Як завжди: буду вдячний за конструктивну критику :)

Subscribe to Hey Frost! UX/I Дизайн & Блог

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe