6 min read

Usability Testing: Вплив аудиторії та результати дослідження

Usability Testing: Вплив аудиторії та результати дослідження
How to Integrate Canary Releases into a CI/CD Pipeline by Anna Key for LaunchDarkly on Dribbble

Usability Testing - це метод оцінки користуваності продукту або інтерфейсу, спрямований на збір об'єктивної інформації про те, наскільки ефективно користувачі можуть взаємодіяти з продуктом та наскільки задоволені вони цим процесом. Цей підхід вимагає прямих спостережень та взаємодії з реальними користувачами, які представляють цільову аудиторію.


Процес може включати наступні етапи:

  1. Постановка завдань
    Визначення чітких завдань для користувачів, які вони мають виконати за допомогою продукту. Ці завдання повинні бути реалістичними та відображати реальні сценарії використання продукту.
  2. Рекрутування учасників
    Пошук і вибір потенційних учасників, які відповідають цільовій аудиторії продукту. Рекрутинг може включати різних користувачів з різним рівнем досвіду та професійної експертизи.
  3. Проведення тестування
    Під час тестування, учасники намагаються виконати задачі з використанням продукту. Дослідники спостерігають за їх діяльністю, реєструють їх думки та враження в процесі взаємодії.
  4. Збір даних
    Збір об'єктивних даних про ефективність, ефективність та задоволеність учасників під час взаємодії з продуктом, відносно заданих правил та очікуваних результатів.
  5. Аналіз результатів
    Інтерпретація зібраних даних для виявлення шаблонів, проблем та можливостей для покращення продукту.

Приклади категорій тестування:

  • Навігація: Перевірка, наскільки легко та природно користувачі знаходять і переходять між різними сторінками, функціями або розділами продукту.
  • Пристрої та платформи: Визначення, наскільки добре продукт пристосований до різних пристроїв (комп'ютери, смартфони, планшети) та платформ (Windows, iOS, Android тощо).
  • Функціональність: Тестування різних функцій продукту, їхню працездатність та зручність використання.
  • Взаємодія та інтуїтивність: Оцінка того, наскільки зрозумілі та інтуїтивно зрозумілі елементи інтерфейсу для користувачів.
  • Часові показники: Вимірювання часу, який потрібен користувачам для виконання певних завдань, а також кількості помилок, що вони роблять під час тестування.

Це лише деякі приклади, існує безліч інших аспектів, які можуть підлягати тестуванню залежно від типу продукту, цільової аудиторії, потреб тощо.

Developer-centric load testing by Pixel Point on Dribbble

На що звернути увагу та коли проводити

Глобально, для проведення usability тестування потрібні тільки "котики" на яких ми демонструватимемо можливості продукту. 

В цілому, в залежності від "можливостей" і бажаних результатів тестування - я рекомендую використовувати 3 варіанти:

  1. Евристики Нільсена
    Старі-добрі 10 евристик, які допомагають провести (відносно) швидкий аналіз інтерфейсу і зрозуміти наскільки він відповідає дійсності та простоті для користувачів.
  2. Загальні правила Usability
    Ці правила можна знайти у nn/g і основний їх напрям - це перевірка інтерфейсу по первинним параметрам, як швидкість адаптації, простота досягнення мети тощо.
  3. Когнітивні спотворення (викривлення)
    Тут дещо складніше, адже ми фокус зміщається не на точкове сприйняття а зону взаємодії, де ми опрацьовуємо відношення користувача до цілої фічі.

Коли варто проводити тестування?

  • Розробка нового продукту або функціїКоли ваша команда працює над новим продуктом або вносить суттєві зміни до існуючого.Тестування допоможе перевірити, чи забезпечує інтерфейс легке та зрозуміле взаємодію з користувачами.
    Наприклад, при створенні нового мобільного додатку, важливо з'ясувати, чи досягають користувачі своєї мети, чи зможуть знайти необхідні функції та які перші враження вони отримають від інтерфейсу.
  • Зміни в інтерфейсі: При внесенні змін в дизайн або інтерфейс продукту.
    Наприклад, якщо ваша компанія вирішила змінити розташування кнопок у своєму веб-додатку, тестування з допомогою інтерв'ю може показати, які зміни полегшать чи, навпаки, ускладнять процес взаємодії для користувачів.
  • Виявлення проблем у продукті: Якщо ваш продукт вже на ринку, а користувачі скаржаться на певні проблеми або існують підозри щодо незручностей в інтерфейсі.Юзабіліті тестування допомагає систематично виявити, документувати та розв'язати ці проблеми.
    Наприклад, з допомогою інтерв'ю можна з'ясувати, чому користувачі мають труднощі з знаходженням певних функцій у вашому мобільному додатку.

Варто памʼятати, що тестування - циклічний процес і не можна просто сісти на розвʼязати всі проблеми користувачів. Навіть в утопічному світі, де користувачі щасливі та розуміють що робити, тестування стає певним видом бенчмарку, де ми перевіряємо пульс.


Usability та User тестування - в чому різниця?

User Testing

Процес тестування продукту залежний від реальних користувачів з метою перевірки, чи відповідає він їхнім потребам, очікуванням та вимогам.

У цьому виді тестування залучаються фактичні користувачі, які представляють цільову аудиторію продукту.

Основна мета: визначити відповідальність продукту вимогам та потребам користувачів.

Приклад (грубо):

При розробці нового мобільного додатку для фотографій, ми збираємо зворотній звʼязок від фотографів, які часто використовують мобільні пристрої для своєї роботи.
Учасники отримують доступ до прототипу додатку і мають використовувати його для вирішення певних задач. Під час тестування вони можуть висловлювати свої враження та пропозиції стосовно функціональності, дизайну та ін. але центром їх перевірки буде саме досягнення цілей та болей.

Usability Testing

Метод дослідження, який спрямований на оцінку ефективності та зручності взаємодії користувачів з продуктом, серед чого оцінюється легкість використання, ефективність досягнення мети, задоволеність користувачів і відчуття комфорту. 

У цьому виді тестування можна залучати не тільки цільову аудиторію, проте рекомендується працювати з рівнем груп користувачів.

Основна мета: перевірити зони продукту відносно можливих викривлень процессу і сприйняття користувачів.

Приклад  (грубо):

При розробці нового онлайн-сервісу для онлайн-курсів, команда проводить тестування з метою перевірки зручності інтерфейсу та навігації.
Учасники цього тесту можуть бути студентами з різним рівнем технічної грамотності та досвідом користування подібними платформами. Під час тестування спостерігають за тим, як легко учасники знаходять курси, як швидко вони можуть зареєструватися на них та здійснюють оплату. Оцінюється також враження та досвід користувачів взагалі, що дозволяє знайти потенційні проблеми та покращити інтерфейс для кращого взаємодії зі студентами.
Modern Load Testing by Pixel Point on Dribbble

Проведення інтервʼю та опитування

Варто почати з того, що глобально, існує 2 види опитування:

  • Відкрите - Ми задаємо питання з області "розкажіть", тобто респонденту пропонується дати повноцінну відповідь. Тут основною проблемою є втома респондента і пошук "правильної" відповіді. Рекомендується задавати не більше 5-7 відкритих запитань.
  • Закрите - Тут, нам потрібно дістати конкретну інформаціє, обмежену необхідними умовами. Питання з області "оберіть правильну відповідь", або "оцініть зручність від 100 до 500". 

Також, існує думка, що питань не повинно бути більше 12-15, адже далі буде доволі сильно відчутна втома респондента. Я можу рекомендувати орієнтуватись на можливий діалог, якщо ми говоримо про модероване опитування - тут дуже важливо не "домішувати" власну думку та звертати увагу на мотивацію респондента.

Встановлення зв'язку з учасниками

Першим кроком у проведенні інтервʼю є встановлення доброзичливого та довірчого зв'язку з учасниками. Користувачі повинні почуватись зручно та вільно, щоб вони могли відкрито ділитись своїми думками та враженнями про продукт. Дослідники можуть використовувати різні техніки для покращення комунікації, наприклад, запитання для розігріву, спільні історії або вказівки.

Збір необхідної інформації про учасників

Для кращого розуміння та аналізу результатів важливо зібрати додаткову інформацію про учасників, таку як їхній рівень досвіду з продуктом або схожими інтерфейсами, попередні враження, очікування від продукту тощо. Ця інформація допоможе зрозуміти, як учасники сприймають продукт та наскільки їхні досвіди впливають на взаємодію з ним.

Основні принципи проведення ефективних інтерв'ю

Для досягнення максимально об'єктивних результатів під час інтерв'ю, дослідники повинні дотримуватись деяких принципів:

  • Активне слухання: Слухайте учасників уважно та уважно, нотуючи їхні коментарі, спостереження та реакції.
  • Уточнювальні запитання: Задавайте уточнювальні запитання, які допоможуть з'ясувати деталі або причини деяких відповідей учасників.
  • Допитливість: Будьте допитливими, ставте додаткові запитання, щоб розкрити більше інформації про думки та досвід учасників. Проте старайтесь не додавати відтінків цими запитаннями - будь-яке запитання впливає на хід тестування і оцінки.
Quick performance visualization by Pixel Point on Dribbble

Послідовність та додаткові поради

  • Визначення мети та цільової аудиторії
    Перш ніж розпочати Usability Тестування - чітко визначте мету та групу користувачів. Зрозумійте, які аспекти взаємодії та досвіду хочете перевірити. 
  • Ключові сценарії взаємодії
    Сконцентруйтесь на ключових сценаріях взаємодії, які визначають основні дії, які користувачі виконують у вашому продукті. Сформуйте завдання, які охоплюють ці сценарії та допоможуть вам зібрати інформацію про ефективність та зручність продукту. Наприклад, для соціальної мережі завдання може включати знаходження та додавання нового друга (адаптація, час, флоу).
  • Вибір методу тестування
    Визначте, який метод тестування вам підходить найкраще - це може бути лабораторне тестування, дистанційне тестування або контекстне тестування в реальних умовах використання. Наприклад, Google часто використовує дистанційне, не модероване тестування, де користувачі тестують їхні продукти самостійно, на своїх пристроях вдома.
  • Спостереження та фіксація результатів
    Спостерігайте за користувачами під час тестування, фіксуючи їхні дії та реакції. Використовуйте різні інструменти, такі як запис відео, замітки та анкети для збору інформації. Наприклад, Apple, під час тестування, записує буквально всі дії та реакції для подальшого аналізу.
  • Результати та аналіз
    Підготуйте звіт з результатами тестування, який містить ідентифікатори проблемних зон та конкретні рекомендації для покращення продукту.Наприклад, Amazon залучає велику кількість користувачів для тестування та використовує ретроспективні аналізи, щоб знайти ключові проблеми та можливості для оптимізації.
  • Впровадження змін
    Постійно вдосконалюйте дизайн та функціонал, забезпечуючи максимальну зручність для користувачів: навіть коли "достатньо" - ми можемо використовувати цей вид тестування для забезпечення бенмарку. Наприклад, Microsoft проводить Usability тестування під час розробки нових оновлень, щоб зробити свої продукти більш ефективними та зручними та навіть після заверешення процессу продовжує оцінку рішень.
  • Постійне тестування
    Usability Testing - це процес, який слід проводити регулярно. Постійно залучайте нових користувачів, проводьте додаткові тестування після внесення змін і не зупиняйтеся на досягнутому. Тільки таким чином ви зможете гарантувати, що ваш продукт залишається відповідним потребам та очікуванням користувачів.
Secure software development by Pixel Point on Dribbble

Висновок

Важливо зазначити, що Usability Testing - це лише один із етапів розробки продукту. Хоча цей метод дослідження дозволяє виявити багато проблем, він не може гарантувати вирішення всіх можливих недоліків. Також результати тестування можуть залежати від вибору цільової аудиторії та обсягу дослідження.

В цілому, цей вид тестування - глобальна категорія, що дозволяє ідентифікувати цілий розділ досліджень. Не варто ставити залізний кордон між видами тестування - все в контексті. Коли Ви намагаєтесь знайти рішення - спробуйте прораховувати результаті і так завжди буде зрозуміло що варто робити та що варто очікувати.